04432230494

قرص‌های خواب‌آور

قرص‌های خواب‌آور
مقالات 03 دسامبر 2022

قرص‌های خواب‌آور با ایجاد احساس خواب آلودگی و آرامش، بی‌خوابی را درمان می‌کنند. این قرص‌ها به افرادی که در خوابیدن مشکل دارند کمک می‌کنند تا راحت تر به خواب روند. اما لازم به ذکر است که بعضی از این داروها می‌توانند دارای عوارض بوده و ممکن است در طول روز احساس گیجی یا خواب آلودگی به شخص دست دهد.

قرص‌های خواب آور چیست؟

همانطور که از نام آن پیداست، قرص‌های خواب آور سبب به خواب رفتن و درمان افرادی که اختلالات خواب مانند بی‌خوابی، کم خوابی و … دارند، می‌شود.

اگر مستعد بیدار شدن در نیمه شب هستید، داروهای خواب می‌توانند به شما در این مورد کمک کنند. این نوع قرص‌ها در انواع مختلفی بوده و متناسب با سن افراد به وسیله پزشک تجویز می‌شود. د رصورتی که به بیماری خاصی مبتلا هستید حتما پزشک خود را مطلع سازید.

نام‌های دیگر قرص خواب چیست؟

قرص‌های خواب‌آور نام‌های مختلفی دارند:

  • خواب‌آور
  • آرام‌بخش‌ها
  • قرص‎های کمک کننده خواب
  • داروی خواب

قرص‌های خواب‌آور چگونه کار می‌کنند؟

انواع مختلفی از قرص‌های خواب وجود دارد. هر کدام از این قرص‌ها متفاوت عمل می‌کنند. برخی از داروهای خواب‎آور باعث خواب آلودگی در طول روز شده و برخی دیگر ناحیه‌ای از مغز را هوشیار نگه داشته و فقط به آرام شدن فرد کمک می‌کندد.

قرص‌های خواب‌آور چقدر موثر هستند؟

مطالعات نشان می‌دهد که قرص‌های خواب‌آور برای بهبود استراحت شبانه چندان مفید نیستند. بیشتر افرادی که از داروهای خواب‌آور استفاده می‌کنند حدود ۸ تا ۲۰ دقیقه سریع‌تر از کسانی که دارو ندارند به خواب می‌روند.

به طور کلی، داروهای خواب باید برای استفاده کوتاه مدت باشند. اگر یک رویداد استرس‌زای زندگی، مانند طلاق، مرگ افراد نزدیک و … برای فردی رخ دهد؛ استفاده از این این داروها می‌تواند موثر واقع گردد. اما صرفا نمی‌توان از آن به طور همیشگی استفاده کرد.

چه کسانی به قرص خواب نیاز دارند؟

طبق آمار بدست آمده، مشخص شده که در اکثر کشورها از جمله ایران از هر هفت نفر، یک نفر دچار بی‌خوابی طولانی مدت است. مشکلات خواب با افزایش سن بیشتر شده و تقریباً از هر سه نفر یک نفر داروی خواب مصرف می‌کند.

انواع قرص‎های خواب‌آور بدون نسخه (OTC) کدامند؟

هر بزرگسالی می‌تواند داروهای خواب OTC را از داروخانه خریداری کند. داروهای خواب OTC اغلب حاوی آنتی‌هیستامین هستند. این دارو آلرژی را درمان کرده اما می‌تواند باعث خواب آلودگی نیز گردد.

همچنین برخی از افراد برای کمک به خواب از مکمل‌های ملاتونین استفاده می‌کنند. ملاتونین،نوعی هورمون است که در مواقعی که بدن شما به طور طبیعی کار می‌کند تولید می‌شود که آن سبب تقویت خواب شده و برای به آرامش رسیدن و خواب راحت کمک می‌کند.

اگرچه این داروهای کمکی خواب به راحتی در دسترس هستند، اما قبل از مصرف آن‎ها باید با پزشک مشورت نمایید. لازم به ذکر است که مواد موجود در داروهای خواب بدون نسخه (از جمله مکمل‌ها) می‌توانند با سایر داروها تداخل داشته و سبب بدتر شدن شرایط سلامتی ‌گردند.

انواع قرص‌های خواب نسخه‌ای چیست؟

قرص‌های خواب نسخه‌ای قوی‌تر از داروهای بدون نسخه هستند. برای دریافت این قرص‌ها باید حتما نسخه پزشک را داشته باشید.

انواع قرص‌های خواب‌آور شامل:

  • داروهای ضد افسردگی
  • بنزودیازپین‌ها
  • داروهای لونستا و آمبین

عوارض جانبی احتمالی قرص‌های خواب چیست؟

طبق تحقیقات به عمل آمده تقریباً از هر ۱۰ نفر ۸ نفر پس از مصرف داروی خواب دچار خماری می‌شوند و این اتفاق یک روز بعد از مصرف دارو اتفاق می‌افتد. علائم آن داشتن خواب آلودگی، تفکر درهم و برهم، سرگیجه یا مشکلات تنفسی است. این‌ها عوارض جانبی این داروها به شمار می‌روند که می‌تواند در طول روز بر توانایی فرد در رانندگی، کار، رفتن به مدرسه و انجام کارهای روزانه تأثیر منفی بگذارد.

اکثر قرص‌های خواب دارای عوارض جانبی زیر می‌باشند:

  • یبوست یا اسهال 
  • خشکی دهان
  • سردرد
  • ضعف عضلانی
  • مشکلات گوارشی، از جمله گاز،سوزش سردل و حالت تهوع 

خطرات یا عوارض احتمالی قرص‌های خواب چیست؟

در صورتی که مصرف قرص‌های خواب به صورت مرتب و همه روزه انجام گیرد. بدن شخص استفاده کننده شروع به وابستگی به این داروها کرده ودر صورت قطع دارو، ممکن است مشکلات خواب دوباره عود کند.

اگر برای مدت طولانی از قرص‌های خواب استفاده شود، برای چگونگی قطع آن باید با پزشک مشورت شود. ناگفته نماند که ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا لازم باشد مصرف قرص‌ها قطع گردد.

لازم به ذکر است که نباید داروهای خواب‌آور با سایر آرام‌بخش‌ها یا الکل مخلوط شود زیرا تاثیر مخربی بر سلامتی روح و جسم می‌گذارد.

برخی از داروهای خواب با نسخه ممکن است باعث پاراسومینا شوند. این اختلال خواب مخرب می‌تواند باعث ایجاد رفتارهای خطرناک، زمانی که فرد هنوز در خواب و بیداری است، گردد. افرادی که این داروها را مصرف می‌کنند ( به ویژه داروهای Z ) ممکن است در خواب راه بروند، غذا بخورند، دارو مصرف کنند، صحبت کنند یا حتی رانندگی کنند، در حالی که از انجام این کارها خبر ندارند گر چه ممکن است بیدار به نظر برسند، اما مغز آن‌ها کاملاً هوشیار نباشد. اکثر مردم پس از بیدار شدن از خواب، انجام این کارها را به خاطر نمی‌آورند. این یکی از عوارض خطرناک این نوع داروها به شمار می‌رود.

بنزودیازپین‌ها می‌توانند اعتیادآور بوده و منجر به سوء مصرف گردند. برای کاهش این خطر، پزشک متخصص این نوع قرص‌ها را برای استفاده کوتاه مدت تجویز می‌کنند.

آیا قرص‌های خواب در دوران بارداری بی‌خطر هستند؟

هر دارویی که در دوران بارداری یا شیردهی مصرف شود به نوزاد نیز منتقل می‌گردد. در این گونه موارد، قبل از مصرف هر گونه قرص خواب یا مکمل بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید. برای بی‌خوابی شدید، ممکن است پزشک یک نوع قرص، برای مدت کوتاهی تجویز کند.

آیا قرص‌های خواب برای کودکان بی‌خطر هستند؟

برخی از والدین به کودکان داروهای آنتی هیستامین بدون نسخه می‌دهند تا به خواب آنها کمک کنند. این داروها برای اهداف خواب تایید نشده و خطرات مصرف آن بسیار زیاد است. برای جلوگیری از خطرات آن باید با دقت مصرف شود و در صورت لزوم با پزشک متخصص اطفال مشورت گردد.

 مکمل‌هایی مانند ملاتونین به هیچ عنوان مناسب کودکان نمی‌باشد و از دادن آن به کودکان باید جدا خودداری شود.

لازم به ذکر است که در حال حاضر هیچ داروی خواب نسخه‌ای برای کودکان وجود ندارد. تغییر رفتارهای خواب کودک اغلب بهترین راه برای بهبود خواب است.

چگونه بدون قرص خواب راحت بخوابم؟

درمان شناختی رفتاری ابزاری موثر برای بهبود خواب و درمان بی‌خوابی است. تغییرات رفتاری اغلب خواب را بدون نیاز به دارو بهبود می‌بخشد.

قبل از خواب از خوردن وعده‌های غذایی زیاد و الکل خودداری کنید.

مصرف کافئین از جمله قهوه، نوشابه و شکلات را در طول روز و به خصوص قبل از خواب کاهش دهید.

سیگار را ترک کنید.

همراه با موسیقی آرام بخش، یک کتاب خوب یا مدیتیشن استراحت کنید.

وسایل الکترونیکی را حداقل ۳۰ دقیقه قبل از خواب خاموش کنید.

در طول روز فعالیت بدنی داشته و در صورت امکان سعی کنید بیرون بروید.

حتی در تعطیلات آخر هفته به برنامه خواب (زمان خواب و بیدار شدن یکسان) پایبند باشید.

اتاق خواب خود را تبدیل به یک مکان تاریک، آرام و خنک کنید.

از یک خوشخواب راحت متناسب با فیزیک بدن خود استفاده کنید.

چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرم؟

اگر قرص‌های خواب‌آور مصرف می‌کنید و با مشکلاتی مانند؛ خستگی مزمن، گیجی یا مشکلات حافظه، رفتارهای پاراسومنیا، مشکلات تمرکز یا تکمیل کارهایی مانند رانندگی وناراحتی شدید معده مواجه می‌شوید حتما با پزشک خود در جریان قرار دهید.

0 دیگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای مورد نیاز علامتگذاری شده اند *