در دنیای امروزی تاریکی معنایی ندارد. زیرا همه جا پر از نور و روشنایی است. ما هر جا برویم با تعداد زیادی از لامپ ها و چراغ های روشن مواجه می شویم. هنگام حرکت در پیاده روهای شهری در شب، لبتاب، تلویزیون، گوشی هوشمند، نور صفحههای الکترونیکی و… همگی به طرف ما نور ساطع میکنند. ما همه این نورپردازی ها را بدیهی می دانیم، اما در واقع یک پدیده کاملاً جدید است.
قبل از اختراع نور مصنوعی (لامپ) مردم عمدتا به نور خورشید متکی بودند. کارها در روشنایی روز انجام میشد و مردم شبها را بیشتر در تاریکی میگذراندند. فقط با چند شمع یا یک چراغ نفتی فقط چند ساعت بعد از تاریکی بیدار می ماندند و بعد می خوابیدند. بدن انسان در این چرخه های طبیعی نور و تاریکی تکامل یافته است.
بدون شک، نور مصنوعی زندگی ما را به طرق مختلف بهبود بخشیده است. اما قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی زیاد نیز می تواند به طور عمده بر خواب ما تأثیر مخرب بگذارد. لازم به ذکر است که تأثیر نور بر خواب اغلب بسته به نوع نور مورد نظر متفاوت است. نور مصنوعی طول موج های نوری مختلفی از جمله آبی، سبز، قرمز، نارنجی، سفید و زرد ساطع میکند. هر یک از این نورها در بخشی از زندگی مورد استفاده قرار می گیرند و هر کدام از این نور ها می توانند تاثیر مخربی در پروسه خواب ما ایجاد کنند.
برای کودکان خردسالی که از تاریکی می ترسند، نور شب و سایر منابع نور ممکن است، مفید باشد . همانطور که کودکان بزرگتر می شوند، مهم است که آنها را از منابع نور در شب جدا کرده تا بتوانند به تاریکی عادت کنند و خواب بهتر و مفیدتری را داشته باشند.به طور کلی، خطرات خوابیدن با چراغ روشن بیشتر از مزایای احتمالی است.
تاثیر خواب بر بدن
- خواب به ترمیم و بهبود مغز و جسم کمک میکند.
- اجازه ریکاوری به عضلات را می دهد.
- با بیماری ها و شرایط مزمن مبارزه می کنید.
- آرامش بخش اعصاب و روان است.
- به رشد کودکان کمک میکند.
- و …
هنگامی که شب در معرض نور قرار می گیرید، ریتم شبانه روزی بدن شما از بین می رود. در نتیجه، مغز شما هورمون ملاتونین (هورمون تنظیم کننده خواب) کمتری تولید میکند، قرار گرفتن در معرض نور قبل یا در حین خواب می تواند به خواب رفتن را سخت کند زیرا مغز شما به اندازه کافی ملاتونین خواب آور تولید نمیکند. حتی اگر موفق به خوابیدن با چراغ های روشن شوید، ممکن است خواب به اندازه کافی عمیق نباشد و خستگی شما رفع نگردد.
آیا خوابیدن با چراغ روشن برای شما مفید است یا مضر؟
نور از منابع متعدد، از جمله چراغهای خیابان، تلویزیون و نور آبی ساطع شده از دستگاههای الکترونیکی مانند تلفنهای همراه، رایانهها و تبلتها، ما را احاطه میکنند. خوابیدن با هر چراغ روشن برای استراحت خواب شبانه مضر است. متعاقباً، نداشتن خواب کافی و باکیفیت نیز می تواند منجر به بیماری و ازدست دادن سلامتی گردد. اگر در نظر دارید چراغ را هنگام خواب روشن کنید، عواقبش را نیز باید بپذیرید.
عوارض خوابیدن با چراغ روشن
اگر به روشن بودن چراغها عادت کردهاید و بدون چراغ روشن قادر نیستید به اتاق خواب بروید برای حل این مشکل میتوانید با استفاده از یک شبتاب قرمز کوچک فضا را نسبتا قابل دید سازید. اما بعد از اینکه به تاریکی عادت کردید از روشن کردن آن نیز بپرهیزید. طبق تحقیقات، به اثبات رسیده که نور قرمز، در تولید ملاتونین تاثیر مخربی ندارد.
خوابیدن در زیر نور، سبب عدم رسیدن مغز به خواب عمیق می گردد. هر چه در شب خواب کم عمق یا سبک تری داشته باشید، نوساناتی (فعالیت) که به مغز شما این امکان را می دهد که به مراحل عمیق تری از خواب برسد بیشتر تأثیر منفی میگیرد.
رعایت یک سری عادات سبب راحت تر به خواب رفتن میگردد:
- از پرده های تیره رنگ برای تاریک کردن اتاق استفاده کنید.
- خانه را غرق نور نکنید( چراغ های زیادی روشن نکنید).
- هر شب در ساعت مشخصی به رختخواب بروید.
- هر روز صبح در ساعت مشخصی از خواب بیدار شوید.
- لوازم الکتریکی که ساطع کننده نور میباشند را در اتاق خواب نگه ندارید.
- اگر باید یک دستگاه الکترونیکی را چک کنید، از عینک آبی نوری استفاده کنید تا ملاتونین را حفظ کرده باشید.
- در روز ( صبح یا بعد از ظهر) ورزش کنید.
- از مصرف الکل، کافئین و وعده های غذایی بزرگ در شب خودداری کنید.
- متعهد به روتین آرامش بخش قبل از خواب، مانند مطالعه، حمام کردن، یا مدیتیشن باشید.
- ترموستات خود را روی دمای خنک تنظیم کنید ( گرما کلافگی، دیر به خواب رفتن و یا از خواب ریدن را سبب میگردد.)
- مطمئن شوید که تشک و بالش شما راحت و مناسب با فیزیک شما هستند.
تاثیر أنواع نور در خواب راحت
همانطور که اشاره کردیم نورها تاثیر مستقیم در به خواب رفتن افراد می گذارند نور مرئی از طیف گسترده ای تشکیل گشته که در اینجا به تاثیر برخی از آنها اشاره می کنیم با گروه تولید کننده أنواع تشک خواب کنگرلو همراه باشید تا کمی بیشتر باآنها آشنا شویم.
نور آبی و خواب
نور آبی مصنوعی توسط طول موج های آبی ساطع میشود و در لوازم الکترونیکی مبتنی بر صفحه نمایش و همچنین نورهای کم مصرف یافت میشود. نور آبی در نور سفید نیز یافت وجود دارد که مخلوطی از تمام طول موج های مرئی در طیف رنگی است.
در مقایسه با نور قرمز، نور آبی فرکانس بالاتری دارد. تحقیقات نشان داده که طول موج های آبی اثر انرژی بخشی دارند که سبب تقویت توجه، بهبود خلق و خو و افزایش زمان واکنش میشود.
تأثیرات انرژیبخش نور آبی میتواند در طول روز به ما کمک کند به عنوان مثال، زمانی که سعی میکنیم روی کار متمرکز شویم نور آبی به عنوان تقویت کننده تمرکز بسیار کاربردی میباشد. اما وقتی زمان خاموش شدن فرا میرسد، قرار گرفتن در معرض نور آبی می تواند باعث سخت تر شدن در به خوابیدن رفتن گردد.
تاثیر تاریکی بر خواب
فقدان نور سیگنال زمان استراحت را به بدن ارسال میکند. قرار گرفتن در معرض نور در زمانهای نامناسب، ساعت خواب درونی بدن را تغییر میدهد. نور سبب میشود که در مکانیسم بیولوژیکی چرخههای خواب و بیداری اختلال ایجاد گردد و کمیت و کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار دهد. سیگنال فرستاده شده از طریق هورمون ملاتونین به مغز میباشد که به شروع آمادگی های فیزیولوژیکی بدن برای خواب کمک میکند، ماهیچه ها شروع به شل شدن میکنند، احساس خواب آلودگی افزایش مییابد، دمای بدن نیز کاهش مییابد. سطح ملاتونین به طور طبیعی در اوایل عصر با کاهش تاریکی افزایش مییابد و در بیشتر ساعات شب به افزایش خود ادامه میدهد، تا اینکه به نزدیکیهای صبح و روشنایی میرسد کمکم این هورمون کاهش یافته و در بیشتر ساعات روز پایین میماند.
آیا باید در تاریکی مطلق بخوابید؟
در جواب این سوال باید گفت بله، باید در تاریکی مطلق بخوابید. تاریکی مطلق یعنی فقدان کامل نورکه در اطراف شما وجود دارد. هیچ نوری وجود ندارد زیرا حتی اندکی قرار گرفتن در معرض آن میتواند بر توانایی بدن برای چرت زدن تأثیر بگذارد. مزایای خوابیدن در تاریکی مطلق این است که خواب آلودگی را تشویق میکند و از حواس پرتی که میتواند شما را بیدار کند جلوگیری میکند.
آیا نور خورشید تاثیری بر خواب دارد؟
بله، نور خورشید نیز خواب را مختل میکند. نور خورشید هدایت گر بدن به سنت بیداری است و خوابیدن را برای شما سخت تر میسازد. نور خورشید برای کسانی که در طول روز نیاز به خواب دارند، مانند کارگران شیفت، مضر است. لازم به ذکراست که قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای تنظیم ریتم شبانه روزی، تقویت خلق وخو و بهبود سطح انرژی مفید است.
چرت زدن در نور خورشید چه اثراتی بر سلامتی دارد؟
چرت زدن دوره های کوتاهتری از خواب میباشد که در طول روز برای رفع خستگی است. چرت زدن برای نوزادان و کودکان کوچک طبیعی است، فواید چرت زدن زیر نور خورشید برای سلامتی بسیار زیان بخش است. طبق تحقیقات پژوهشگران اثبات شده که خوابیدن و یا چرت زدن باید در فضای تاریک باشد زیرا خوابیدن معرض هر نوری نه تنها رفع خستگی نمیکند بلکه به خستهتر شدن و کلافگی فرد نیز دامن میزند. همچنین نور خورشید میتواند چرت زدن را سخت تر کند زیرا در هنگام روشنایی با توجه به صحبتهایی که در قسمت بالا شد، احساس خواب آلودگی نمیکنید.
ملاتونین
ملاتونین، هورمونی که در پینه آل مغز تولید میشود، اغلب به عنوان هورمون خواب یا هورمون تاریکی شناخته میشود که به طور طبیعی توسط بدن ساخته میشود و تولید آن به شدت با نور مرتبط است. این هورمون در پاسخ به تاریکی، در قسمتی از مغز شروع به تولید میکند، اما قرار گرفتن در معرض نور این تولید را کند یا متوقف میکند. با قرار گرفتن در تاریکی ملاتونین شروع به تولید کرده و خواب آلودگی با افزایش سطح ملاتونین افزایش مییابد، که یکی از راه هایی است که این هورمون خواب را تسهیل میکند. علاوه بر این، چرخه های روزانه تولید ملاتونین، ریتم شبانه روزی را عادی میکند و برنامه خواب و بیداری را تنظیم و تقویت میگرداند.
پزشکان برای برخی از افراد که مبتلا به مشکلات خواب هستند، ملاتونین مصنوعی را که به عنوان مکمل غذایی موجود است، تجویز میکنند. این مکمل ها در به خواب رفتن شخص و تنظیم ریتم شبانه روزی خواب کمک شایانی میکند.
0 دیگاه