شما حدود یک سوم عمر خود را خواب هستید، بنابراین حالت صحیح خواب می تواند تاثیر زیادی در سلامت فقرات و دستگاه اسکلتی شما داشته باشد .یکی از مهم ترین مواردی که در سلامتی بسیار زیاد اهمیت دارد، وضعیت صحیح قرارگیری بدن در حالت های مختلف به خصوص هنگام خوابیدن و استراحت است.
بسیاری از ما هنگامی که بر روی تشک می خوابیم به حالت خوابیدن توجه نمی کنیم و همین مساله باعث میشود تا در دراز مدت دچار مشکلاتی از قبیل کمردرد، زانو درد، گردن درد و … بشویم.
وقتی هنگام خواب به رختخواب می روید و با پوشش و وضعیت خواب خود راحت هستید، احتمالاً زیاد به این فکر نمی کنید که به پهلو، پشت یا شکم دراز کشیده اید اما اگر هر بار که سرتان به بالش برخورد میکند خروپف میکنید یا هنگام بیداری بدنتان چون تختهای سفت می باشد، ممکن است وقت آن رسیده باشد که وضعیت خواب خود را تغییر دهید در ادامه به فواید و مضرات رایج ترین موقعیت های خواب اشاره می کنیم.
انواع حالات خواب
خوابیدن به پهلو
خوابیدن به پهلو شایع ترین وضعیت خواب گزارش شده است، و به دلایل بسیاری می تواند فواید زیادی برای سلامتی داشته باشد. طبق تحقیقات انجام شده اگرخروپوف می کنید یا مشکلات تنفسی دارید، خوابیدن به پهلو بهترین انتخاب برای باز کردن راه های هوایی است تا بتوانید در شب بهتر نفس بکشید. به علاوه، می تواند برای ستون فقرات شما ایده آل باشد و به کاهش کمر درد کمک کند به پهلو استراحت کردن می تواند به ستون فقرات شما کمک کند تا از تنش ناشی از بالا نگه داشتن سر، ایستادن یا نشستن در طول روز فاصله بگیرد.
حلقه زدن به سمت راست یا چپ نیز می تواند برای مغز شما مفید باشد. یک مطالعه بر روی حیوانات نشان داده که خوابیدن به پهلو ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون و سایر بیماریهای عصبی را کاهش دهد. در طول این مطالعه، موشهایی که به پهلو میخوابیدند، در مقایسه با موشهایی که روی شکم یا پشت میخوابیدند، سیستم گلیمفاتیک کارآمدتری داشتند(عملکرد سیستم های گلیمفاتیک، که مواد زائد مضر را از مغز خارج می کند، برای جلوگیری از زوال عقل و سایر بیماری های عصبی کلیدی است.) درستی این تحقیقات بر روی انسان هنوز ثابت نشده اما دانشمندان می گویند خواب نقش بسیار فعالی در از بین بردن قطعات پروتئینی به نام بتا آمیلوئید ایفا می کند که در صورت تجمع در مغز می توانند باعث بیماری آلزایمر شوند. همچنین خوابیدن به پهلو چپ به پمپاژ بهتر جریان خون در بدن کمک می کند ،خوابیدن به پهلو چپ برای زنان باردار مفید ت است، زیرا کودک اندام های آنها را به سمت بالا فشار می دهد در دوران بارداری، قلب برای حمایت از کودک سختتر کار میکند، و چرت زدن در سمت راست، همراه با فشار اضافی از اندامها، میتواند مانع از جریان خون به سمت نوزاد شود.
پشت خوابیدن
خوابیدن به پشت به شما کمک کند که احساس شادابی بیشتری نسبت به معمول داشته باشید. خوابیدن به پشت بهترین حالت برای داشتن خوابی با کیفیت است این تنها موقعیتی است که می توانید در تمام شب بدون نیاز به تغییر حالت بخوابید. هنگامی که به پشت می خوابید، وزن شما بر خلاف سایر وضعیت ها به طور مساوی در بدن شما توزیع می شود یعنی در این حالت از بیدار شدن و چرخش و چرخش به دلیل درد گزگز به دلیل گردش خون ضعیف در بازوها یا پاها جلو گیری می کنید. بعلاوه، اگر کمردرد دارید، خوابیدن به پشت در حالی که زانوهایتان را روی بالش قرار داده اید، می تواند فشار را از ستون فقرات شما کم کند و درد شما را تسکین دهد.
بد: در حالی که خوابیدن به پشت برای بسیاری از افراد مطلوب است، اما برای همه مناسب نیست. هنگامی که به پشت دراز کشیده اید راه هوایی فوقانی شما کمترین ثبات را دارد در نتیجه ممکن است بیشتر خروپف کنید یا علائم بدتر آپنه خواب را تجربه کنید، دو حالتی که میتواند برای شریکهای رختخواب آزاردهنده باشد و همچنین به طور بالقوه برای سلامتی شما مضر باشد.
خوابیدن بر روی شکم
اگر جزو افرادی هستید بر پشت خود می خوابید و خروپف می کنید و نمیتوانید به پهلو بخوابید، خوابیدن بر روی شکم میتواند گزینه خوبی باشد که میتواند راههای هوایی شما را باز نگه دارد اما این سبک خوابیدن فقط همین مزئیت را دارد از معایب این نوع خواب می توان به گردن درد اشاره کرد زیرا باید گردن خود را تقریباً با زاویه ۹۰ درجه نسبت به بدن خود بچرخانید و همچنین سر و گردن خود را تا ارتفاع بالش بالا ببرید. و این حالت در ساعات طولانی می تواند موجب گردن درد بسیاری شود. همچنین این سبک خواب به مرور زمان می تواند موجب کمر درد نیز گردد.
آیا باید سبک خواب خود را تغییر دهیم؟
چه به پهلو بخوابید، چه به پشت یا شکم، اگر با احساس سرزندگی و بدون درد از خواب بیدار می شوید، احتمالاً دلیلی برای ترک عادتی که برای شما مفید است وجود ندارد. اما اگر هر یک از مشکلات ذکر شده را دارید، ممکن است ایده خوبی باشد که موقعیت خوابتان را تغییر دهید.
0 دیگاه